Prova på mathantverk

Startdatum: 20 mars, 2018
Slutdatum: 22 mars, 2018
Tid:

Facebook

Plats: Ösavägen 30 836 94 Ås

Vägbeskrivning Se stor karta

Beskrivning

Dyk ner i mathantverkets värld i mars 2018. Testa att baka surdegsbröd, göra sorbet eller färskost. Detta och mycket mer kan du prova på under några dagar på Eldrimner. Du väljer ett pass per halvdag, vilket gör att du kan testa flera olika sorters mathantverk .

Prova På-dagarna är ett tillfälle att för dig som vill testa att göra en egen mathantverksprodukt. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av mathantverk; intresse för mat räcker gott och väl.
 

Anmäl dig till Prova-på-dagarna via anmälningslänken.

20 mars
12.30-13 Start och information
13-16

16.30 Middag

21 mars
08.30-09.00 Fika
9-12

12-13 Lunch
13-14 Information om Eldrimner och en Mathantverkares historia
14-17

17.30 Middag

22 mars
08.30-09.00 fika
09-12

12 Lättare avslutningslunch

 

Surdegsbröd

20 mars eftermiddag, Pass 1: Surdeg, degar och lite knäcke Teori och praktik i bageriet med fokus på förberedelser för morgondagens bakning. Vi sätter degar och förbereder surdegar och degar för kalljäsning. Vi formar också några bröd och bakar av samt bakar surdegsknäcke.
21 mars förmiddag, Pass 2: Surdegsbröd och kalljäsning Vi formar och bakar av degarna från dagen innan samt förbereder nya degar för nästa dags bakning.
21 mars eftermiddag, Pass 3: Surdeg, degar och lite knäcke Teori och praktik i bageriet med fokus på förberedelser för morgondagens bakning. Vi sätter degar och förbereder surdegar och degar för kalljäsning. Vi formar också några bröd och bakar av samt bakar surdegsknäcke.
22 mars förmiddag, Pass 4: Surdegsbröd och kalljäsning Vi formar och bakar av degarna från dagen innan och går igenom förberedelser för nästa dags bakning.

Ystning av ost som ska lagras
Prova på ystning i mejerimiljö. Vi ystar en halvhård ost. De moment som ingår är löpläggning, brytning, omrörning, upptag och vändning.

Tillverka filmjölk, yoghurt och färskost
Du får lära dig de övergripande principerna för tillverkning av filmjölk, yoghurt och färskost. Vi arbetar i kastruller för att göra det lättare att göra motsvarande produkter i hemmiljö

Wienerkorv som den borde vara
I den varmrökta Wienerkorven förenas mager kött, fett och vätska till en slät korvsmet. För rätta bettet sorteras köttråvaran och rätt temperaturer i de olika stegen är avgörande. Vi använder snabbhack, charkmaskinen som används till de flesta korvar du hittar i mataffären, men här blir det utan onödiga tillsatser, som det alltid borde vara.

Två korvar i ett
Med samma grund tillverkar vi två korvvarianter med kvarn. Den ena anpassas för att laga som färskorv direkt i pannan, snabbt och gott! Den andra varianten varmröks, smakrikt och saftigt!

Gör din egen färskkorv 
Lär dig göra riktig färskkorv på ett enkelt, snabbt och bra sätt. Här får du veta knepen som gör färskkorven saftig, snygg och oemotståndligt god. Enklare utrustning och metod som fungerar hemma i köket också. En korv som steks eller grillas direkt.

Gravning av fisk.
Vi utgår från fryst fiskråvara av röding och någon fler fiskart, beroende på tillgång. Vi får tillfälle att smaka på de färdiga produkterna avslutningsdagen.

Inläggning av fisk.
Vi utgår från sill och någon fler fiskråvara. Inläggning sker i ättikslag med varierande smaksättning, kanske något passande till Påsk.

Pressa bär och gör nektar
Nektar är en drickfärdig dryck med kraftig smak där råvaran kommer fram på ett tydligt sätt. Vi kallpressar bär till råsaft, räknar på recept och blandar till. Drycker görs sedan hållbar med pastörisering.

Sorbet
Av olika svenska bär gör vi sorbet i professionella glassmaskiner. Vi går igenom vad som krävs för att få fin konsistens på glassen, räknar recept, blandar smet och fryser in.

Arrangör

Arrangör: Eldrimmer Adress:Ösavägen 30 836 94 Ås Telefon:010-2253264 Mobil:010-2253264 E-post:christina@eldrimner.com Webbplats:www.eldrimmer.com

Kategorier: Bröd, Chark, Frukt- och grönsaksförädling, Kurs, Mathantverk, Mejeri och ost.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer