Nu öppnar anmälan till SM

Startdatum: 17 oktober, 2018
Slutdatum: 18 oktober, 2018
Tid:

Facebook

Beskrivning

Den 17 – 18 oktober träffas mathantverkare från hela Norden i Malmö för att tävla med sina produkter, inspireras och träffa likasinnade. 

I årets upplaga av SM i Mathantverk finns sju nya klasser. Det går i år att tävla i klassen småkakor, som är en produkt som många hantverksbagare har i sitt sortiment. Det finns också en klass för sydsvenska bröd, det vill säga bröd med skållning och sötning. En mycket efterfrågad klass har varit glass och sorbet. Den finns med i årets tävling och sammanför mejeribranschen med bär-, frukt- och grönsaksförädlingen. I år kommer det också att gå att tävla i en vinägerklass, eftersom intresset för kvalitetsvinäger ökar precis som antalet småskaliga producenter. Det blir också två nya klasser för produkter där arbete med att ursprungsskydda produkterna pågår, dels den traditionella samiska suovasen och dels den skånska specialiteten spettkaka.

I kategorin Jästa drycker har klasserna fått ny indelning. Där finns nu klasserna Cider och fruktvin, Vin, öl och mjöd samt en klass för övriga fermenterade drycker som primärt inte är alkoholjästa. Här kan till exempel kombucha tävla.

Precis som tidigare år bedöms produkterna av en lekmannajury. Totalt sitter drygt 90 personer i juryn och där finns både kockar, krögare, matskribenter, beslutsfattare, lokala matentusiaster och företrädare för olika organisationer med koppling till livsmedelsproduktion och landsbygdsutveckling. Juryerna leds av experter och bland dem finns bland andra Sébastien Boudet, Monika Ahlberg, Jens Linder och Ulrika Brydling.

I samband med tävlingsdagarna kommer Smaka på Skåne, som arbetar för att utveckla Skåne som kulinarisk frontregion, i samarbete med andra aktörer att anordna seminarier, diskussioner, studiebesök och andra aktiviteter för mathantverkare. Till aktiviteterna bjuds såväl tävlingsdeltagare som övriga mathantverkare och allmänheten in. Det kommer också att bjudas in till en träff med Slow Food i samband med SM. Dit är alla välkomna.

Läs mer och anmälan: http://www.eldrimner.com/om-eldrimner/45976.nu_oppnar_anmalan_till_sm.html

 

Arrangör

Arrangör: Eldrimmer Adress:Ösavägen 30 836 94 Ås Webbplats:www.eldrimmer.com

Kategorier: utveckling/innovation.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer