En framtida hållbar fisk- och skaldjursmarknad – En utopi eller snar verklighet

Startdatum: 17 januari, 2017
Slutdatum: 17 januari, 2017
Tid: 13:00 till 17:30

Plats: Skeppsbron 2, malmö

Vägbeskrivning Se stor karta

Beskrivning

Rapporterna om utfiskning duggar tätt och vi konfronteras mer och mer av budskapet att de goda fiskarna och skaldjuren kommer att ta slut en dag. Den kvalitetsmedvetne konsumenten vill gärna kunna unna sig dessa delikatesser och ställer då frågan om det finns några möjligheter att producera dessa utsökta råvaror lokalt och på ett hållbart sätt.
Vilka är då utmaningarna och möjligheterna vid produktion och försäljning av olika fisk- och skaldjur? Till detta symposium har vi bjudit in producenter av olika fisk- och skaldjur och forskare som utifrån olika perspektiv delar med sig av vunna erfarenheter och kunskaper.
Dessutom skall du låta dig väl smaka av en fisk- och skaldjurssymfoni baserad på dagens diskuterade råvaror som serveras tillsammans med ett glas vin efter symposiet. Välkommen till en eftermiddag och kväll där vi låter oss inspireras av havets läckerheter.
Program för minisymposiet En framtida hållbar fisk- och skaldjursmarknad – En utopi eller snar verklighet, 17 januari 2017


Lokal: Gamla Börssalen, Malmö Börshus, Malmö


13.00 Välkomsthälsning, Eva Tornberg, SGA
13.15 Skaldjur? En initierad föreläsning om fisk- och skaldjur av Professor Emeritus Eric Hallberg, Funktionell zoologi, Lunds Universitet
14.00 Ålens situation i Europa, Curt Gelin, Ålodling och ålkarantän, Scandinavian Silver Eel AB.
14.30 Svenska jätteräkor med gott miljösamvete, Matilda Olstorpe, Assoc Prof. och CEO Vegafish Group AB
15.00 Kaffe med kakor, serveras på Börstorget
15.30 Odling av blåmusslor, Anders Granhed, VD på Scanfjord Möllesund
16.00 Hållbart vattenbruk på den skånska landsbygden, Johan Ljungquist, marinbiolog, Gårdsfisk AB
16.30 Klädesholmen – silltradition redan 1594, Per-Aste Persson, VD Klädesholmen AB
17.00 Sammanfattning, Eva Tornberg, SGA
17.30 Fisk- och skaldjurssymfoni, serveras på Börstorget


Deltagande enbart i symposiet kostar kronor 100 och med fisk- och skaldjurssymfonin inkluderad kronor 500. Anmälan sker till Ulla-Britt Lentelius per e-post (ulla-britt.lentelius@telia.com ) eller telefon (0709-945900) senast den 9/1 2017. Anmälningsavgiften ska betalas in till Akademiens bankkonto 5812-2961 vid anmälan.

Arrangör

Arrangör: Skåneländska Gastronomiska Akademien E-post:ulla-britt.lentelius@telia.com

Kategorier: Fisk.